Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:







Zapisz jako PDF

Śledzie, merlany lub flądry panierowane Śledzie, merlany lub flądry panierowane.jpg
Śledzie, merlany lub flądry panierowane
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Śledzie, merlany lub flądry panierowane

Podawać z ziemniakami i sałatką lub surówką.

Składniki:
  • śledź, 5 szt.
  • mąka , 12 dag
  • jajka, 0.5 szt.
  • bułka tarta , 13 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Śledzie solone namoczyć poprzedniego dnia (zmieniać wodą kilka razy); świeże ryby sprawić, opłukać, posolić. Przygotować mąkę, rozmącić jaja, przesiać bułką tartą. Śledzie solone wyjąć z wody (w dniu smażenia), dobrze odcisnąć, sprawić, odjąć głową i ogon. Mięso śledzi odfiletować, z filetów wyjąć ości (merlanów i fląder nie file­tować). Ryby świeże osolić i włożyć do miseczki. Przed smażeniem mięso kolejno zanurzyć w mące, jaju, osaczyć, zanurzyć w tartej bułce przyciskając ją rękami na stolniczce. Rozgrzać tłuszcz, usmażyć ryby z obydwu stron na jasnożółty kolor. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650