|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AncySSzef Kuchni (1305) Dorsz, karp, sandacz lub szczupak panierowanyPodawać z chrzanem, ziemniakami i kapustą kiszoną, sałatką warzywną, surówką.
Składniki:
Sposób przygotowaniaRybę oczyścić, opłukać, odfiletować ze skórą, filety pokrajać w poprzek na porcje. Dorsza skropić octem, posolić; karpia i szczupaka sprawić, odfiletować, pokrajać na porcje, posolić; rybę włożyć do porcelanowego naczynia. Przed smażeniem kawałki ryby osuszyć w czystym płótnie. Przygotować mąkę, rozmącić jaja, przesiać bułkę tartą. Kawałki ryby zanurzyć kolejno w mące, jaju, osaczyć, zanurzyć w tartej bułce, przycisnąć rękami na stolniczce. Rozgrzać tłuszcz na patelni, rybę usmażyć na rumiano, odwrócić i dosmażyć na brzegu kuchni węglowej lub na płytce azbestowej na palniku gazowym na jasnozłoty kolor. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|