Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Dorsz, karp, sandacz lub szczupak panierowany fileciki.jpg
Dorsz, karp, sandacz lub szczupak panierowany
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Dorsz, karp, sandacz lub szczupak panierowany

Podawać z chrzanem, ziemniakami i kapustą kiszoną, sałatką warzywną, surówką.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • dorsz , 90 dag
  • karp , 1.1 kg
  • mąka , 9 dag
  • jajka, 2 szt.
  • bułka tarta , 10 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Rybę oczyścić, opłukać, odfiletować ze skórą, filety pokrajać w poprzek na porcje. Dorsza skropić octem, posolić; karpia i szczupaka sprawić, odfile­tować, pokrajać na porcje, posolić; rybę włożyć do porcelanowego naczynia. Przed smażeniem kawałki ryby osuszyć w czystym płótnie. Przygotować mąkę, rozmącić jaja, przesiać bułkę tartą. Kawałki ryby zanurzyć kolejno w mące, jaju, osaczyć, zanurzyć w tartej bułce, przycisnąć rękami na stolniczce. Rozgrzać tłuszcz na patelni, rybę usmażyć na rumiano, odwrócić i dosmażyć na brzegu kuchni węglowej lub na płytce azbestowej na palniku gazo­wym na jasnozłoty kolor. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650