Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Szczupak, karp lub dorsz gotowany z masłem i jajami

Podawać z ziemniakami i warzywami.

Składniki:
  • włoszczyzna, 20 dag
  • ocet, 1 łyżk.
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • szczupak, 1.25 kg
  • filet z dorsza, 75 dag
  • masło, 4 dag
  • jajka, 3 szt.
  • natka pietruszki, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać 1 1/2 litrem wrzącej wody, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar, a gdy warzywa miękkie, odcedzić go i przelać do wanienki do ryb z wkładem. Rybę sprawić, starannie opłukać, z łba wyjąć skrzela. Wywar zagotować, dodać ocet, włożyć rybę i powoli gotować na brzegu kuchni uważając, żeby ryby nie przegotować (25 min.). Zamrożone filety z dorsza oblać wrzącą wodą, włożyć do rondelka, dodać trochę posolonego wywaru z warzyw i powoli gotować przez 10 minut. Wydać tak, jak rybę gotowaną w całości. Jaja umyć, ugotować na twardo, obrać i posiekać.Posiekać zieloną pietruszkę i zrumienić masło. Miękką rybą wyjąć z wanienki na wkładzie, osaczyć ją i zsunąć z wkładu na ogrzany długi półmisek. Posypać rybą jajami i zieloną pietruszką, skropić zrumienionym masłem. Podawać z ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką z brukselką i mar­chewką z wody skropionymi masłem. Ziemniaki i warzywa wyłożyć obok ryby. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650