Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kaczka duszona na dziko Kaczka duszona na dziko.jpg
Kaczka duszona na dziko
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Kaczka duszona na dziko

Podawać z kluseczkami lub ziemniakami i burakami.

Składniki:
  • kaczka , 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • cebula, 5 dag
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • słonina, 5 dag
  • rosół, 0.5 l
  • śmietana, 20 dag
  • mąka , 2 dag
  • imbir, 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Sporządzić i ostudzić zaprawę z octu. Kaczkę sprawić, opłukać, włożyć do miski, zalać przestudzoną zalewą z octu i bejcować 2—3 dni. Kaczkę wyjąć z zalewy, odcisnąć, natrzeć solą, po godzinie kaczkę spiąć sznurkiem, ułożyć w dopasowanej brytfannie. Słoninę stopić, wyjąć skwarki, kaczkę oblać tłuszczem, wstawić do piekar­nika i piec rumieniąc silnie, polewając ją sosem i sos skrapiając wodą i zalewą. Gdy mięso na wpół upieczone i zrumienione, dodać cebulę z zaprawy, ziele i liść bobkowy, i kaczkę dopiec do miękkości, rumieniąc sos i cebulę. Miękką kaczkę wyjąć, pokrajać na porcje. Sos przetrzeć, zagotować, podprawić śmietaną i mąką. Jeżeli potrzeba, do­dać trochę zaprawy do smaku, startego imbiru i gałki muszkatołowej; sos ma mieć kolor rumiany i smak kwaskowy. Do sosu włożyć pokrajaną kaczkę, silnie podgrzać, wyłożyć na gorący półmisek, oblać sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650