Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety schabowe w cieście

Podawać zaraz, na długim półmisku z surówką sezonową lub sałatką wa­rzywną.

Składniki:
  • schab , 1 kg
  • woda, 1 szkl.
  • żółtka, 2 szt.
  • mąka , 25 dag
  • olej, 2 łyżk.
  • białka, 2 szt.
  • smalec, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kotlety przygotować tak, jak było podane w przepisie na kotlety schabowe panierowane, krajać kotlety bardzo cienkie, odciąć od kręgów i zupełnie odciąć kostki żebrowe. Mięso pobić na cienkie płaty, posolić je. Sporządzić ciasto: rozmącić starannie mątewką mąkę z żółtkiem i olejem, ubić pianę, wymieszać z ciastem, posolić. Mięso nabić na widelce, zanurzyć w cieście bezpośrednio przed smażeniem, ciasto nieco osaczyć. Rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z początku na bardzo gorącym tłuszczu, gdy się zrumienią, dosmażyć na słabym ogniu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650