Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Sztuka mięsa zapiekana w sosie beszamelowym

Podawać z warzywami

Składniki:
  • mleko, 3 łyżk.
  • ziemniak, 50 dag
  • bułka tarta , 2 dag
  • ementaler, 3 dag
  • żółtka, 6 szt.
  • kwasek cytrynowy, 1 szczypta
  • rosół, 1 szkl.
  • śmietana, 5 szkl.
  • mąka , 7 dag
  • masło, 7 dag
  • sól, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 2 szt.
  • cebula, 5 dag
  • włoszczyzna, 25 dag
  • wołowina , 1.25 kg
  •  
Sposób przygotowania

Kości opłukać, oczyścić, podgotować wywar. Mięso opłukać, pobić, włożyć do gorącego wywaru, ugotować. Zrumienić cebulę, kładąc ją przekrojem na płycie kuchennej lub na suchej gorącej patelni stojącej na maszynce gazowej czy elektrycznej. Gdy mięso już się dogotowuje, dodać sól, cebulę, oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy, mięso ugotować. Sporządzić puree: ziemniaki opłukać, obrać, ugotować, przetrzeć, wymie­szać z mlekiem i masłem, wyrobić na puszystą masę. Sporządzić sos: masło stopić, wsypać mąkę, podsmażyć, odstawić. Do zasmażki wlać śmietanę, mieszając zagotować, rozrzedzić (jeżeli potrze­ba) rosołem, dodać sól, kwasek cytrynowy do smaku, wymieszać z żółtkami i startym serem, odstawić. Zrumienić bułeczkę w piekarniku i stopić masło. Puree ziemniaczane wyłożyć na półmisek ogniotrwały, zrobić podłużny po­stument. Miękkie mięso odcedzić, pokrajać w kawałki l cm grubości, ułożyć w całość na postumencie. Mięso obłożyć gęstym sosem, posypać bułką tartą, skropić masłem, wstawić do bardzo gorącego piekarnika, zapiec. Warzywa z rosołu pokrajać, ułożyć obok mięsa. Podawać na tym samym półmisku, na którym mięso się zapiekało, z se­zonową sałatą zieloną, osmażonymi pomidorami, marchewką gotowaną z ma­słem, z kalafiorem, brukselką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650