Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Ozór wołowy zapiekany w sosie beszamelowym

Dla wytrwałych

Składniki:
  • rosół, 1 szkl.
  • bułka , 2 dag
  • ementaler, 5 dag
  • żółtka, 4 szt.
  • masło, 2 dag
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • włoszczyzna, 25 dag
  • ozór, 1.25 kg
  •  
Sposób przygotowania

Ozór oczyścić szczotką w wodzie, wyciąć ślinianki (od boków przy nasadzie) i ugotować tak, aby był bardzo miękki. Sporządzić sos: białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić przecedzonym rosołem i śmietaną, zagotować mieszając, dodać sól do smaku, wymieszać z surowymi żółtkami. Ozór pokrajać na płaskie, cienkie kawałki, ułożyć je w całości na półmisku do zapieczenia. Mięso polać gęstym sosem, skropić masłem z bułeczką, osypać tartym serem, zapiec w bardzo gorącym piekarniku (ok. 20 min.). Podawać z ziemniakami, surówką i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, bulwami, fasolką szparagową), pomidorami osmażonymi lub pasteryzowanymi w całości itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650