|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Ozór wołowy zapiekany w sosie beszamelowymDla wytrwałych Składniki:
Sposób przygotowaniaOzór oczyścić szczotką w wodzie, wyciąć ślinianki (od boków przy nasadzie) i ugotować tak, aby był bardzo miękki. Sporządzić sos: białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić przecedzonym rosołem i śmietaną, zagotować mieszając, dodać sól do smaku, wymieszać z surowymi żółtkami. Ozór pokrajać na płaskie, cienkie kawałki, ułożyć je w całości na półmisku do zapieczenia. Mięso polać gęstym sosem, skropić masłem z bułeczką, osypać tartym serem, zapiec w bardzo gorącym piekarniku (ok. 20 min.). Podawać z ziemniakami, surówką i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, bulwami, fasolką szparagową), pomidorami osmażonymi lub pasteryzowanymi w całości itp. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|