Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety mielone zapiekane z ryżem

Całkiem smaczne

Składniki:
  • śmietana, 5 dag
  • ementaler, 3 dag
  • przecier pomidorowy, 3 dag
  • ryż , 10 dag
  • bułka tarta , 5 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 1 szt.
  • wieprzowina , 12 dag
  • wołowina , 20 dag
  • tłuszcz, 7 dag
  • cebula, 3 dag
  • masło, 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Namoczyć bułkę, odcisnąć z wody, zemleć. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Mięso opłukać, obrać z kości, podzielić na części, zemleć, wyrobić ręką. Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajo, sól i pieprz rozetrzeć. Podzielić masę na równe części, formować kule rękami zwilżonymi zimną wodą (lub wyrobić wałek, podzielić na części). Ręce wytrzeć do sucha, kule mięsne otaczać w tartej bułce, spłaszczyć nożem stołowym i nadać im kształt owalny i grubość l cm; ostrzem noża wyznaczyć kratkę na powierzchni kotleta. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Przyrządzić ryż: ryż zmierzyć, opłukać. Zmierzyć 2 razy tyle wody, ile było ryżu, dodać sól i masło, włożyć ryż i gotować; gdy woda wsiąknie w ryż, wypiec go na sypko. Sypki ryż wymieszać z pomidorami i startym serem, dodać pieprz i jeżeli rozsypuje się, trochę śmietany. Usmażone kotlety ułożyć na ogniotrwałym półmisku, przykryć każdy masą z ryżu, posypać bułeczką, skropić masłem i zapiec. Podawać z gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fa­solką szparagową, bulwami itp.). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650