Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Rostbef po angielsku pieczeń.jpg
Rostbef po angielsku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Rostbef po angielsku

ostbef po angielsku przyrządzać tylko z mięsa dostatecznie dojrzałego.

Składniki:
  • rostbef, 1 kg
  • smalec, 8 dag
  • masło, 9 dag
  •  
Sposób przygotowania

Opłukać mięso, obrać z kości, zamarynować w warzywach na l dzień i przechować w zimnym miejscu. Następnego dnia zebrać z mięsa warzywa, mięso pobić tłuczkiem zwilżonym wodą, posolić. Rozgrzać tłuszcz na patelni, osmażyć szybko mięso i przełożyć do naczynia dostosowanego wielkością do objętości mięsa, oblać tłuszczem, wstawić do bardzo gorącego piekarnika, upiec tak, aby mięso pod nakłuciem wydzielało krwawy sok. Mięso po upieczeniu pokrajać skośnie, skrawając cienkie płaty, złożyć w ca­łość na długim półmisku. Obrać sos z boków brytfanny, rozgotować go i mięso polać sosem. Podawać z frytkami, surówką sezonową, gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową itd.), pomidorami osmażanymi. Rostbef można podawać na zimno jako zakąską i wtedy należy przed po­krajaniem starannie usunąć zakrzepły sos. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650