Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Rolada wołowa nadziewana cielęciną i śledziem

Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką.

Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 2 dag
  • wołowina , 1 kg
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • jajka, 0.5 szt.
  • słonina, 12 dag
  • czerstwa bułka, 4 dag
  • śledź, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Śledzia namoczyć w przeddzień, kilkakrotnie zmieniać wodę. Oczyścić go i posiekać razem z mleczem. Namoczyć bułkę w wodzie, wycisnąć. Cielęcinę opłukać, pokrajać, zemleć wraz ze słoniną i bułką. Do masy dodać śledzia, czosnek, jajo, nadzienie rozetrzeć. Wołowe mięso opłukać, wyłożyć na stolnicę, obrać z łoju. Zwilżonym w wodzie tłuczkiem ubijać mięso na cienki płat, nadając mu kształt prostokąta. Powierzchnię mięsa wygładzić nożem, posmarować nadzieniem; mięso zwinąć w roladę, osznurować, posolić. Rozgrzać tłuszcz na patelni, szybko obrumienić mięso, przełożyć na długą, wąską blachę oblać tłuszczem powierzchnię mięsa. Mięso wstawić do gorącego piekarnika i upiec do miękkości podlewając sosem; dolewać wody, gdy wyparuje sos. Zgarnąć sos z boków brytfanny, rozgotować go. Gdy mięso miękkie, zdjąć sznurek, mięso pokrajać w grube, okrągłe ka­wałki, ułożyć w całość na długim półmisku, oblać sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650