|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Polędwica po angielsku z rusztuDo tego podawać sezonową sałatkę liściastą Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso opłukać. Z polędwicy i „warkocza" odciąć zbyt gruby pokład łoju oraz ścięgna uważając, aby nie oderwać „warkocza" od polędwicy. Mięso posolić z obydwu stron, posmarować stopionym tłuszczem. Rozgrzać ruszt, pręty posmarować tłuszczem, ułożyć polędwicą, wsunąć do piekarnika i piec ok. 30 min. Podczas pieczenia mięso kilka razy posmarować stopionym tłuszczem. Po 15 min. pieczenia polędwicę odwrócić i lekko zrumienić. Gdy mięso 'pod naciskiem stawia lekko opór (tzn. gdy powierzchnia tkanki mięsnej ścięła się i lekko zrumieniła, lecz w środku jest jeszcze nie dopieczona), mięso wyjąć, pokrajać na cienkie płaty. Wydać na gorącym półmisku z małymi porcjami masła chrzanowego, szczypiorkowego, cytrynowego, śledziowego i ziemniakami pod wszelką postacią. Do tego podawać sezonową sałatkę liściastą (cukrową, rzymską, endywię, roszpunkę, cykorię) i kalafior, brukselkę, fasolkę szparagową, pomidory osmażone lub w całości pasteryzowane itp. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|