|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Klops nadziewany jajamiKlops ten można podawać na zimno bez sosu. Składniki:
Sposób przygotowaniaJaja umyć szczoteczką pod bieżącą wodą, ugotować na półtwardo, ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek. Zieloną pietruszkę opłukać, posiekać. Przyrządzić masę mięsną tak jak na kotlety mielone, Wyrobić i wyłożyć na stolnicę wysypaną tartą bułką. Ukształtować nożem prostokąt z mięsa, wzdłuż dłuższego boku ułożyć jaja, posypać je siekaną pietruszką. Zwinąć mięso w gruby wałek (zwijać od tego boku, na którym są jaja, aby po zawinięciu były w środku), ukształtować go. Rozgrzać tłuszcz na długiej, wąskiej blasze, włożyć mięso, polać tłuszczem jego powierzchnię, wstawić do bardzo gorącego piekarnika, i upiec polewając sosem. Zgarnąć sos z boków brytfanny, rozgotować go. Mięso po upieczeniu pokrajać w grube kawałki, ułożyć w całość na długim półmisku, oblać sosem. Podawać z ziemniakami, surówkami i warzywami gotowanymi. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|