Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Klops nadziewany jajami

Klops ten można podawać na zimno bez sosu.

Składniki:
  • bułka tarta , 3 dag
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 6 szt.
  • wieprzowina , 20 dag
  • wołowina , 40 dag
  • tłuszcz, 7 dag
  • cebula, 3 dag
  • czerstwa bułka, 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Jaja umyć szczoteczką pod bieżącą wodą, ugotować na półtwardo, ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek. Zieloną pietruszkę opłukać, posiekać. Przyrządzić masę mięsną tak jak na kotlety mielone, Wyrobić i wyłożyć na stolnicę wysypaną tartą bułką. Ukształtować nożem prostokąt z mięsa, wzdłuż dłuższego boku ułożyć jaja, posypać je siekaną pietruszką. Zwinąć mięso w gruby wałek (zwijać od tego boku, na którym są jaja, aby po zawinięciu były w środku), ukształtować go. Rozgrzać tłuszcz na długiej, wąskiej blasze, włożyć mięso, polać tłuszczem jego powierzchnię, wstawić do bardzo gorącego piekarnika, i upiec polewając sosem. Zgarnąć sos z boków brytfanny, rozgotować go. Mięso po upieczeniu pokrajać w grube kawałki, ułożyć w całość na długim półmisku, oblać sosem. Podawać z ziemniakami, surówkami i warzywami gotowanymi. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650