|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaPrzygotować sos: grzyby umyć, opłukać, zalać niedużą ilością wody, dodać cebulę, ugotować pod przykryciem, przecedzić, grzyby pokrajać w cienkie paseczki, wywar pozostawić do sosu. Masło zrumienić lekko z mąką, zasmażkę rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, sos mieszając zagotować, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać z grzybami. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w cząstki (jak w pomarańczy), ugotować na słabym ogniu uważając, aby się nie rozgotowały. Przyrządzić mięso: mięso smażyć po podaniu zupy na stół; polędwicę opłukać, oczyścić z błon, tłuszczu i ścięgien, pokrajać zrazy grubości 2,5 cm, posolić i szybko a silnie zrumienić z obydwu stron tak, aby wewnątrz pozostały krwawe. Zrazy przenieść do ogrzanego rondla, ułożyć na płask, jeden obok drugiego. Na każdy zraz położyć porcję ugotowanych ziemniaków, zrazy polać sosem, podgrzać i szybko wydać, gdyż mięso ma pozostać wewnątrz różowe i soczyste. Mięso podawać w rondelku, w którym ogrzewało się z sosem (najlepiej w szklanym ogniotrwałym rondlu pod szklaną pokrywą). |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|