Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Zrazy po nelsońsku

Mięso podawać w rondelku

Składniki:
  • śmietana, 20 dag
  • mąka , 3 dag
  • cebula, 3 dag
  • masło, 3 dag
  • suszony grzyb, 3 dag
  • smalec, 4 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • polędwica wołowa, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować sos: grzyby umyć, opłukać, zalać niedużą ilością wody, dodać cebulę, ugotować pod przykryciem, przecedzić, grzyby pokrajać w cienkie paseczki, wywar pozostawić do sosu. Masło zrumienić lekko z mąką, zasmażkę rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, sos mieszając zagotować, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać z grzybami. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w cząstki (jak w pomarańczy), ugotować na słabym ogniu uważając, aby się nie rozgotowały. Przyrządzić mięso: mięso smażyć po podaniu zupy na stół; polędwicę opłu­kać, oczyścić z błon, tłuszczu i ścięgien, pokrajać zrazy grubości 2,5 cm, poso­lić i szybko a silnie zrumienić z obydwu stron tak, aby wewnątrz pozostały krwawe. Zrazy przenieść do ogrzanego rondla, ułożyć na płask, jeden obok drugiego. Na każdy zraz położyć porcję ugotowanych ziemniaków, zrazy polać sosem, podgrzać i szybko wydać, gdyż mięso ma pozostać wewnątrz różowe i soczyste. Mięso podawać w rondelku, w którym ogrzewało się z sosem (najlepiej w szklanym ogniotrwałym rondlu pod szklaną pokrywą). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650