Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Flaki zapiekane

Flaczki w bardziej nowoczesnym wydaniu

Składniki:
  • marchew, 3 szt.
  • pietruszka, 2 szt.
  • seler, 1 szt.
  • rzepa, 2 szt.
  • imbir, 5 g
  • ziele angielskie ziarnka, 5 g
  • słonina, 200 g
  • Śmietana 18% , 8 łyżk.
  • żółtka, 4 szt.
  • bułka tarta , 250 g
  • flaczki, 2 kg
  •  
Sposób przygotowania

Dobrze oczyszczone flaki moczyć 5 godz. w zimnej wodzie, zmieniając wodę co 2 godz. Wymoczone flaki włożyć do garnka, dodać kilka małych marchewek, pietruszkę, seler, 2 małe rzepy i zalać zimną wodą. Garnek przykryć, oblepić ciastem pokrywę i wstawić na 5 godz. do gorącego piekarnika. Garnek z flakami wystawić i ostudzić flaki, nie zdejmując pokrywy. Następnie flaki pokrajać w cienkie paseczki, włożyć do garnka, dodać drobno zmielony pieprz i sól do smaku, kawałek imbiru, kilka ziaren ziela angielskiego, 200 g słoniny pokrajanej w drobną kostkę, 8 łyżek śmietany, 4 żółtka i tartą1 bułkę; wszystko razem wymieszać. Na dno rondla położyć płat rozwałkowanego ciasta, układać flaki, dodając kawałki masła, na wierzch położyć płat ciasta, nakryć pokrywą i wstawić na godzinę do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyłożyć na okrągły półmisek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650