Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Pieczeń wołowa duszona na dziko

Podawać z ziemniakami, makaronem, kluskami kładzionymi i buracz­kami.

Składniki:
  • mąka , 2 dag
  • śmietana, 20 dag
  • włoszczyzna, 15 dag
  • tłuszcz, 5 g
  • sól, 1 szczypta
  • wołowina , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować zaprawę z octu, ostudzić. Mięso opłukać, włożyć do miski, zalać zaprawą i bejcować 2—5 dni.Mięso wyjąć, odcisnąć, posolić. Tłuszcz rozgrzać na patelni, mięso obrumienić ze wszystkich stron, przełożyć do dopasowanego rondelka, dodać tłuszczu ze smażenia, pokrajane cienko warzywa, cebulę i ziele angielskie z zaprawy, i dusić powoli pod przykryciem obracając mięso (ok. 1.5 godz.); sos z warzywami nieco przyrumienić. Gdy sos odparuje, dolewać po trochu zaprawę, a gdy jest już dostatecznie kwaśny, przetrzeć (jeżeli potrzeba, zabarwić karmelem, lecz raczej sos zrumienić gdy odparuje, a później skrapiać wodą). Miękkie mięso pokrajać na cienkie, duże płaty, złożyć w całość na półmisku, oblać częścią sosu, resztę podać w sosjerce. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650