Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Sztufada

Nie pytajcie skąd nazwa

Składniki:
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • czerwone wino, 0.5 szkl.
  • przecier pomidorowy, 5 dag
  • tłuszcz, 8 dag
  • majeranek, 1 szczypta
  • słonina, 10 dag
  • wołowina , 2 kg
  •  
Sposób przygotowania

Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso i obrumienić ze wszystkich stron; mięso przełożyć do dopasowanego wielkością naczynia, dodać tłuszcz ze sma­żenia, wszystkie warzywa z zaprawy, sól, paprykę, skropić winem i wodą, przykryć i dusić powoli do miękkości (ok. 2 godz.). Miękkie mięso wyjąć, pokrajać w poprzek włókien, nieco skośnie, skrawa­jąc płaty l cm grubości i nie mieszając ich kolejności włożyć z powrotem do naczynia. Sos przetrzeć, dodać sól, pomidory, wino i roztarty czosnek, zagotować go, zalać mięso i silnie zagrzać. Mięso ułożyć w całości na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami, kluskami kładzionymi, kluskami ziemniaczanymi. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650