Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Ozór wołowy gotowany

Coś na ząb

Składniki:
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • cebula, 25 kg
  • włoszczyzna, 25 dag
  • ozór, 1.25 kg
  •  
Sposób przygotowania

Ozór wołowy oskrobać nożem, oczyścić szczotką pod bieżącą wodą, wyciąć u nasady boczne ślinianki, wypłukać, odcisnąć z, wody. Mięso zalać niedużą ilością wrzącej wody i powoli ugotować (około 2—3 godzin). Gdy ozór dogotowuje się, wyjąć go, włożyć do zimnej wody i po chwili, gdy przestygnie, zdjąć z niego twardą, grubą skórę, ozór włożyć powtórnie do rosołu, dodać soli do smaku, zgniecionych przypraw, dogotować na bardzo miękko, gdyż inaczej nie jest smaczny i nie ma właściwego ozorowi za­pachu. Miękki ozór wyjąć, pokrajać w poprzek na cienkie, duże płaty. Podawać na gorąco z ziemniakami i ostrymi sosami, lub zapiec pod sosem. Ozór można też podawać na zimno z sosem tatarskim, chrzanem. Studzić go w rosole. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650