|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: TrinNnitySzef Kuchni (1150) Nóżki cielęce smażone w cieścieNie to co kurczak ale równie pyszne Składniki:
Sposób przygotowaniaOczyszczone nóżki sparzyć, doczyścić, przerąbać wzdłuż. Włożyć do dużej ilości wrzącej wody, raz zagotować, odlać. Zalać powtórnie wrzącą wodą, dodać soli do smaku i gotować powoli pod przykryciem. Gdy nóżki już się dogotowują, włożyć do wywaru włoszczyznę i przyprawy, i wszystkie składniki ugotować do miękkości. Bardzo miękkie nóżki odcedzić, jeszcze gorące mięso oddzielić od kości, ułożyć na stolnicy kształtując z mięsa prostokąt, przycisnąć małą stolniczką zwilżoną wodą, nieco obciążyć, pozostawić do zastygnięcia. Następnego dnia przed smażeniem przyrządzić ciasto, rozmącić starannie wodę z żółtkami, mąką, olejem; ubić pianę, wymieszać z ciastem, posolić. Zastudzone mięso podzielić na. Prostokątne jednakowe kawałki, oprószyć pieprzem, nabić na widelec, zanurzyć w cieście. Rozgrzać tłuszcz, mięso smażyć partiami rumieniąc powierzchnię do jasnozłotego zabarwienia. Podawać na długim półmisku z ostrą surówką lub sałatą. Wywar z nóżek zużyć na zupę. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|