Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Mostek cielęcy po wiedeńsku

Podawać z ziemniakami i surówką sezonową, marchewką, szpinakiem itp.

Składniki:
  • smalec, 6 dag
  • bułka tarta , 4 dag
  • jajka, 1 szt.
  • mąka , 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  • włoszczyzna, 15 dag
  • cielęcina , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Warzywa opłukać, oczyścić, włożyć do wrzącej wody. Mięso opłukać i razem z kośćmi włożyć do warzyw, dodać soli i ugotować. Gdy mięso jest całkiem miękkie, rosół odcedzić, zużyć na zupę. Gdy mięso trochę ostygnie, wyciągnąć ostrożnie kości z mostka, mięso ułożyć na tacy kształtując prostokąt, przykryć zwilżoną wodą stolniczką, nieco obciążyć, pozostawić do zupełnego zastygnięcia. Następnego dnia mięso pokrajać na prostokątne porcje równej wielkości. Przygotować mąkę, rozmieszać wybite ze skorupki jajo, przesiać bułkę. Kawałki mięsa zanurzyć kolejno w mące, jaju, osaczyć, zanurzyć w bułce tartej, bułkę przycisnąć rękami. Rozgrzać tłuszcz, na gorący tłuszcz włożyć mięso i szybko obrumienić z obydwu stron. Ułożyć na długim półmisku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650