Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Kotlety pożarskie

Podawać z ziemniakami i marchewką z groszkiem

Składniki:
  • cielęcina , 5 dag
  • wieprzowina , 20 dag
  • czerstwa bułka, 4 dag
  • mleko, 3 łyżk.
  • margaryna, 2 dag
  • białka, 4 szt.
  • żółtka, 5 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • bułka tarta , 6 dag
  • masło, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mięso cielęce opłukać, obrać z kości, zemleć, wyrobić jak ciasto.Mięso wieprzowe opłukać, obrać z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Margarynę lub masło rozetrzeć dodając żółtka, wymieszać z mięsem cie­lęcym i wieprzowym, bułką, białkiem, dodać soli do smaku, starannie wyrobić, podzielić na 10 części. Rękami zwilżonymi w wodzie wyrobić z tych części kule, zanurzyć jew przesianej bułce tartej, wyrobić małe, okrągłe płaskie kotleciki (po 2 najedną porcję). Rozgrzać smalec, włożyć kotlety i smażyć na rumiano z obydwu stron na miernie rozgrzanej płycie; na dosmażeniu dodać masło, zrumienić je wrazz mięsem. Wprost z patelni ułożyć kotleciki na długim ogrzanym półmisku. Na każdą porcję położyć małą grudkę świeżego, surowego masła. Podawać z ziemniakami i marchewką z groszkiem, szpinakiem, warzywami gotowanymi z masłem lub sezonową surówką (oprócz surówki z kiszonej kapusty). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650