Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Pieczeń cielęca duszona

Najlepsze z surówką

Składniki:
  • cielęcina , 1.25 kg
  • smalec, 4 dag
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 3 dag
  • cebula, 4 dag
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Z mięsa wyciętego w jednym spoistym kawałku nie luzować kości. Opłukać mięso i oprószyć solą. Rozgrzać smalec na patelni, włożyć mięso, szybko je obrumienić, przełoży do rondla dopasowanego wielkością do ilości mięsa, polać tłuszczem ze smażenia i powoli dusić mięso dusić około l godziny podlewając po trochu wodą, aby sos się nie przypalił; gdy mięso jest na pół miękkie, do sosu można dodać pokrajaną cebulę, później masło, aby się lekko zrumieniło, a przed wyjęciem — roztarty czosnek. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na plastry grubości (l cm) w poprzek włó­kien, skrawając nieco skośnie od powierzchni ku podstawie. Mięso ułożyć na gorącym półmisku w całość nie mieszając kolejności ka­wałków, polać sosem i zagrzać w piekarniku. Podawać z ziemniakami i wszelkimi gotowanymi warzywami (oprócz kapusty kiszonej) lub z surówkami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650