Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Nerki cielęce duszone

Podawać z ziemniakami

Składniki:
  • pieprz, 1 szczypta
  • cebula, 5 dag
  • smalec, 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  • nerka, 75 dag
  •  
Sposób przygotowania

Wybierać nerki niezbyt otłuszczone lub zbyteczny tłuszcz odkrajać, wypłukać nerki kilkakrotnie w wodzie, równocześnie wyciskając, aby dobrzeoczyścić przewody moczowe. Rozgrzać tłuszcz na patelni, osmażyć nerki szybko na rumiano, przenieść do rondelka, wlać tłuszcz ze smażenia (dodać cebulę krajaną), trochę wody i pieprzu, i dusić powoli pod przykryciem do miękkości, gdy jest już miękka, osolić. Miękką nerkę przekrajać wzdłuż na pół lub na 3 części (zależnie od wiel­kości) i podawać na silnie rozgrzanym półmisku, gdyż tłuszcz szybko krzep­nie. Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami z masłem, pomidorami osmażonymi itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650