Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Quesadilla z kurczakiem i warzywami quesadilla_02.jpg
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Wadera93Młodszy Kucharz (330)

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Popularne meksykańskie danie składające się z podgrzanych placków tortilli z roztopionym serem (queso - ser) i opcjonalnymi dodatkami.

  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Kolacja
Składniki:
  • masło, 2 łyżecz.
  • tortilla, 4 szt.
  • filet z kurczaka, 300 g
  • cebula, 1 szt.
  • papryka, 1 szt.
  • kukurydza w puszce, 1 szt.
  • ser żółty, 300 g
  •  
Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami. Polać łyżką oleju roślinnego i dokładnie wymieszać, odstawić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę - podobnie jak kurczaka - na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą i zeszklić na patelni na łyżce oleju, odłożyć na talerz. Na rozgrzaną patelnię włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 4 minuty. Przełożyć na oddzielny talerz. Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę wszystkich składników farszu - kurczaka (bez soków z mięsa), podsmażone warzywa, kukurydzę i tarty ser. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni. Podgrzaną z jednej strony quesadillę przełożyć na drugą stronę* i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami tortilli i drugą połową farszu. Podgrzane quesadille kroić nożem na kawałki jak pizzę, podawać z wybranymi dodatkami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650