Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży. 4640.jpg
Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży.
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
mbc1Młodszy Kucharz (270)

Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży.

Suflet doskonały na przyjęcie

Składniki:
  • mąka pszenna, 50 g
  • masło, 50 g
  • mleko 3,2 % , 500 ml
  • gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżecz.
  • cheddar, 200 g
  • parmezan, 100 g
  • jajka, 6 szt.
  • dżem, 0 uncja
  • musztarda rosyjska, 1.5 łyżk.
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz biały, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie pozostały grudki. Całość przestudź. Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z łyżeczką dżemu wiśniowo-różanego. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4620
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650