Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem 4640.jpg
Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
mbc1Młodszy Kucharz (270)

Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem

Ciekawa propozycja na wielkanocny obiad

  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: smażone
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • śmietanka, 300 g
  • ugotowane ziemniaki, 500 g
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • szynka parmeńska, 12 szt.
  • natka pietruszki, 0.5 szkl.
  • masło, 50 g
  • szpinak , 2 g
  • pierś z kurczaka, 4 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Uwaga do składników - szpinak 2 GARŚCI (może być mrożony). Szynka - 12 plastrów. Śmietanka 30%.Chrzan.1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.2. Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.3. Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym i z ziemniakami w śmietanie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4765
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650