Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Bezglutenowe ciastka czekoladowe IMG_1752.JPG
Bezglutenowe ciastka czekoladowe
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
alekatbKuchcik (30)

Bezglutenowe ciastka czekoladowe

Świetne do kawy i na spotkanie ze znajomymi ;)

  • Czas przygotowania: do 30 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: jedna
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
Składniki:
  • czekolada gorzka, 100 g
  • powidło śliwkowe, 1 szkl.
  • miód, 1 łyżk.
  • olej kokosowy, 100 g
  • cynamon mielony, 1 łyżecz.
  • sól, 0 szczypta
  • soda oczyszczona, 1 łyżecz.
  • kakao, 2 łyżk.
  • orzechy włoskie, 1 szkl.
  • płatki owsiane, 1 szkl.
  • mąka , 1 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski wsypać mąkę (pół szklanki mąki ryżowej i drugie pół szklanki mąki jaglanej), płatki owsiane bezglutenowe, mielone orzechy, kakao, sodę, sól i cynamon. Wymieszaj.2. Rozpuść masło i dodaj do niego miód. Poczekaj aż troche ostygnie. W trakcie czekania, do sypkich składników dodaj powidło śliwkowe oraz drobno pokrojoną czekoladę.3. Jeśli chcesz zrobić muffinki przygotuj formę do ich pieczenia. Możesz również za pomocą łyżki uformować ciastka i piec na blasze z piekarnika. Nie zapomnij użyć papieru do pieczenia. Muffinki nie wyrastają duże dlatego można nakładać więcej ciasta w zależności też kto co lubi ;) 4. Kiedy masło trochę przestygnie dodaj je do reszty składników i wymieszaj. 5. Ciatka w formie muffinek piecz 15 - 20 minut, mniejsze ciastka 13 - 15 minut. Wszystko zlaży od grubości ciastek i wielkości muffienk. Na początku warto pilnować czasu ;) Ciastka po wyjęciu z pierkanika są miękkie. Należy poczekaj 5 - 8 minut i dopiero wtedy je przekładać. Smacznego ;) 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4620
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650