|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855) Egg PakoraJajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu,podawane z sosem z kolendry
Składniki:
Sposób przygotowaniaJajka gotujemy na twardo. Mąkę grochową mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy,jak na ciasto naleśnikowe. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy (mniej więcej po płaskiej łyżeczce) i drobno posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie powoli zanurzamy w nim obrane i obtoczone w cieście jajka. Smażymy do momentu uzyskania złocistobrązowej barwy. Sos z kolendry:Wrzucamy do blendera pęczek świeżej kolendry, jedno świeże zielone chilli, sól, pieprz, chat masala oraz sok z połowy limonki. Całość miksujemy. Jeśli dla kogoś sos będzie zbyt ostry, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Sosem polewamy jajeczne pakory. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|