Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Egg curry Egg Curry.jpg
Egg curry
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Egg curry

Wielkanoc z indyjskim akcentem

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • czerwona cebula, 1.5 szt.
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • imbir, 0.5 łyżecz.
  • zielone chili, 1 szt.
  • jajka, 2 szt.
  • sól, 1 łyżecz.
  • mielony pieprz, 1 łyżecz.
  • kurkuma, 1 łyżecz.
  • Garam Masala, 1 łyżecz.
  • Chat Masala, 1 łyżecz.
  • kolendra, 1 łyżk.
  • masło, 50 g
  • woda, 150 ml
  • pomidor, 0.5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy sos curry. Gotujemy wodę, równocześnie na patelni rozgrzewając masło i obsmażając cebulę, pomidor, czosnek, imbir (1 cm) i chilli. Dodajemy po ok. płaskiej łyżeczce wszystkich przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu brązowego koloru, dorzucamy jajka (przekrojone na pół), a następnie zalewamy wodą i zwiększamy ogień. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez ok. 10 – 15 min. Najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650