Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
czygrysekSzef Kuchni (1280)

Sernik warszawski

Sernik warszawski

Składniki:
  • mąka pszenna, 20 dag
  • cukier puder, 2 szkl.
  • Margaryna Palma z Murzynkiem, 25 dag
  • proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
  • żółtka, 6 szt.
  • orzechy włoskie, 25 dag
  • mleko 3,2 % , 4 łyżecz.
  • białka, 6 szt.
  • mak, 30 dag
  • jajka, 2 szt.
  • olejek migdałowy, 1 szt.
  • ser biały, 1 kg
  • rodzynki sułtańskie, 10 dag
  • budyń śmietankowy, 1 szt.
  • olejek cytrynowy, 1 szt.
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Z mąki, cukru pudru, margaryny, proszku do pieczenia i żółtek wyrobić kruche ciasto i wyłożyć na blachę.Orzechy włoskie zmielić i zalać 4 łyżkami gorącego mleka. Dodać cukier puder, margarynę i pianę z białek.Mak ugotować i zmielić w maszynce 2 razy. Podsmażyć z margaryną, dodać cukier puder, jajka i chwilę razem podsmażyć. Dodać olejek migdałowy i zostawić do ostygnięcia.Ser zmielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, dobrze razem utrzeć i dodać do sera. Dodać resztę składników (rodzynki, budyń, olejek cytrynowy, mąkę ziemniaczaną) i dobrze wyrobić masę. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wyrobić.Na ciasto w brytfance wykładać te 3 masy. Można układać według uznania: w szachownicę, paskami, na ukos. Piec około 1 godziny. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650