Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

domowe pączki pączki z ziemniakami-2.JPG
domowe pączki
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
dominika13337Młodszy Kucharz (275)

Domowe pączki

Przepis na 35 pączków

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • mąka pszenna, 800 g
  • bez cukierniczy, 100 g
  • drożdże instant, 30 g
  • mleko, 350 ml
  • jajka, 6 szt.
  • masło, 100 g
  • sól, 1 łyżecz.
  • spirytus, 1 łyżk.
  • cytryna, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski. Mleko lekko podgrzewamy a następnie mieszamy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Tak przygotowaną masę/cisato przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut aby wyrósł. Po tym czasie do miski dodajemy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki, oprócz masła. Wyrabiamy chwile by składniki się połączyły i dodajemy roztopione masło. Przenosimy na stolnicę i zarabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto na pączki wychodzi dość luźne i klei się do rąk ale mino to starajmy się nie podsypywać zbyt dużo mąką. Gotowe ciasto przekładamy do miski. przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1- 1,3 cm. Szklanką wycinamy koła o średnicy ok 7 cm i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 25 min do wyrośnięcia. Po tym czasie pączki smażymy z obu stron na głębokim oleju nagrzanym do temperatury 175 stopni. Olej nie może być ani zbyt gorący ani zbyt zimny dlatego polecam smażyć pączki w frytkownicy gdzie możemy ustawić odpowiednią temperaturę. Gotowe pączki przekładamy na ręcznik kuchenny żeby ociekły z tłuszczu i studzimy. Przestudzone przecinamy na pół, na dolnej części na środku kładziemy odrobinę marmolady, za pomocą szprycy dookoła marmolady wyciskamy budyń i przykrywamy górną częścią. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tak postępujemy z każdym pączkiem.Te pączki idealnie smakują również nadziane w tradycyjny sposób np. ulubioną marmoladą.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650