|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: edyta99755Kucharz (490) Krem groszkowo- cynamonowyidealna, delikatna zupa krem
Składniki:
Sposób przygotowaniaMrożony groszek wsypać do miseczki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pora obrać z zewnętrznych liści, przyciąć korzonki i zielone końce. Pozostałą białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół i opłukać pod bieżącą wodą, posiekać na poprzeczne kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na 2 części.W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać pory i zeszklić je mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty, następnie dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, posolić i dalej smażyć mieszając co chwilkę przez około 3 minuty.Wlać 5 szklanek wody i zagotować. Przykryć i gotować pod przykryciem przez około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać groszek i gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez około 4 - 5 minut, aż groszek będzie miękki (nie można go za długo gotować bo zrobi się bardziej twardy). Na minutę przed końcem dodać suszony lubczyk (świeży dodajemy na końcu).Wyjąć marchewkę i pietruszkę z zupy, resztę zmiksować na gładki krem z dodatkiem cynamonu, śmietany i świeżego lubczyku (listki + gałązki), zachowując część listków do podania. Gdyby zupa była bardzo gęsta należy dodać więcej wody. W razie potrzeby zupę doprawić solą.Podawać posypując świeżo zmielonym pieprzem, świeżym lubczykiem, kroplą śmietany, szczyptą cynamonu i grzankami z chleba razowego. Zupa dobra jest zaraz po ugotowaniu, ale nabiera głębszego smaku w miarę upływu czasu. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|