|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: edyta99755Kucharz (490) Mus czekoladowysłodka pokusa
Składniki:
Sposób przygotowaniaDo rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać wodę, alkohol, przyprawę korzenną, cynamon i chili jeśli ich używamy. Na malutkim ogniu podgrzewać mieszając aż czekolada się roztopi, po roztopieniu od razu odstawić z ognia.Dodać masło i energicznie wymieszać. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.Jajka umyć, następnie skorupki sparzyć wrzątkiem. W oddzielnej miseczce ubić na sztywną pianę białka razem z solą, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijać aż piana będzie gęsta. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej w 3 partiach, bardzo delikatnie mieszając łyżką za każdym razem.Masę wyłożyć do 6 filiżanek, kieliszków lub innych naczynek pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny lub przez całą noc. Mus można trzymać w lodówce do 5 dni, można zamrozić na 1 miesiąc. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|