Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

keks P1060275.JPG
keks
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
edyta99755Kucharz (490)

Keks

tradycyjne ciasto na wszystkie świeta

  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • idealne dla dzieci
  • dieta
  • na Wielkanoc
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • mąka pszenna, 250 g
  • cukier, 180 g
  • jajka, 5 szt.
  • margaryna, 250 g
  • soda oczyszczona, 0.5 łyżecz.
  • mleko 2,0 % , 1 łyżk.
  • orzechy włoskie, 150 g
  • rodzynki, 150 g
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę przesiać.Bakalie wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok.Oddzielić żółtka od białek.Sodę wymieszać z mlekiem.Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1min.)Mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować mikserem na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników).Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasta nie powinno być więcej niż max. do ¾ wysokości formy. Ciasto będzie rosło podczas pieczenia).Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. (Po ok. 30 min. pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową).Po upieczeniu pozostawić we formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Keks po ostygnięciu można polukrować (cukrem pudrem dobrze wymieszanym z małą ilością gorącej wody lub z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650