Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
lavazaKuchcik (50)

Ciasto wyjątkowe

Ciasto wymagające pracy i składników, ale naprawdę przepyszne...

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • na Wielkanoc
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • spirytus, 20 ml
  • krem czekoladowy, 1 szkl.
  • ananas w kawałkach w puszce, 1 szt.
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • mleko, 3 szkl.
  • masło, 50 dag
  • proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
  • kakao, 3 łyżk.
  • mąka pszenna, 2.5 łyżk.
  • cukier, 1.5 szkl.
  • jajka, 10 szt.
  •  
Sposób przygotowania

1.Składniki na biszkopt ciemny: 8 jaj, niecała szklanka cukru , 1 szkl. mąki, 3 łyżki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,2. Składniki na masę białą: 260 dag masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 2 szkl mleka , 1 cukier waniliowy, ½ szkl cukru , puszka ananasów, spirytus (ilość wg gustu),3.Składniki na masę ciemną: 1 szklanka mleka, 2 żółtka , ½ łyżki mąki pszennej, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, Ugotować z tego krem i wystudzić., kostka masła ,, słoiczek nutelli kieliszek spirytusu, 20-25 dag bezików małych,4. Pieczemy biszkopt i przekrawamy na pół.5.Przygotowujemy masę białą: 10 dag masła roztapiamy, dodajemy mąkę ciągle mieszając, lekko aby nie zrumienić. Zalewamy to mlekiem i dodajemy cukry . Mieszamy ciągle do powstania kremu. Studzimy. Ucieramy kostkę masła, do niej dodajemy krem, spirytus i pokrojone ananasy w kostkę.6. Przygotowujemy masę ciemną: Ucieramy kostkę masła, dodajemy ugotowany wcześniej krem, potem nutelle i spirytus, Ucieramy.7. Przełożenie: na połowie biszkoptu rozsmarowujemy masę jasną z ananasami, na niej kolejno układamy beziki, potem masa 2 z nutellą i druga połowa biszkoptu. Smacznego ;) 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650