|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: wwwilovebakeplKuchcik (100) Murzynek z krememPyszne ciasto na specjalne okazje lub do kawy.
Składniki:
Sposób przygotowaniaMąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier i mieszamy. W oddzielnej miseczce łączymy jajko razem z mlekiem, olejem oraz ekstraktem z wanilii. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy przez ok. 5 min. Keksówkę lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder oraz mleko. Ostudzone ciasto przekrawamy tworząc trzy płaty. Podstawę smarujemy 2 łyżkami marmolady następnie nakładamy ok. 3 łyżki masy i staramy się równomiernie rozprowadzić. Przykrywamy płatem ciasta lekko dociskając i powtarzamy nakładanie marmolady i kremu. Przykrywamy ostatnim trzecim płatem ciasta. Czekoladę roztapiamy razem z śmietanką i masłem. Oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy polewa całkowicie zastygnie wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem polanym wrzątkiem, będzie się ładnie kroiło, a czekolada nie popęka. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|