Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Szparagi w boczku z parmezanem szparagi_wieksze.jpg
Szparagi w boczku z parmezanem
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
mrmrssandmanKuchcik (90)

Szparagi w boczku z parmezanem

Znakomita przystawka!

  • Czas przygotowania: do 30 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: dwie
Składniki:
  • szparaga, 8 szt.
  • boczek , 250 g
  • parmezan, 100 g
  •  
Sposób przygotowania

Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, nożykiem odcinamy zgrubiałe dolne końcówki, a obieraczką wierzchnią warstwę pędów, spięte gumką umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy ok. 8 min w pozycji stojącej. Im grubsze pędy tym dłuższe będzie gotowanie. Lekko miękkie wyjmujemy z garnka, umieszczamy na chwilę pod strumieniem lodowatej wody, po czym zostawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Następnie ciasno owijamy każdy szparag plastrem boczku, wszystkie umieszczamy w małej brytfance do zapiekania, obficie posypujemy tartym parmezanem i wkładamy na ok. 10 min do piekarnika. Po kilku chwilach idealna przystawka jest gotowa, bekon się zarumieni, a parmezan zamieni w przepyszną skorupkę. Z doświadczenia wiemy, że tak przygotowane szparagi doskonale smakują podane od razu, nie brakuje im jednak niczego również na zimno. Smacznego życzą,Mr. & Mrs. Sandman 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650