Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Mazurek czekoladowy wielkanoc 2012 001.JPG
Mazurek czekoladowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 3.5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MartaKucharz (514)

Mazurek czekoladowy

Na wielkanocny stół i do święconki

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • czekolada gorzka, 200 g
  • rodzynki, 100 g
  • jajka, 4 szt.
  • mąka , 150 g
  • żółtka, 2 szt.
  • cukier, 200 g
  • masło, 150 g
  • mąka pszenna, 350 g
  •  
Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta: mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy schłodzone i rozdrobnione masło. Mieszamy i siekamy nożem. Robimy wgłębienie, dodajemy żółtka, cukier, dalej siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Smakuje jak kruszonka. Formułujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.Przygotowanie masy: rodzynki sparzamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i odsączamy. Czekoladę stapiamy na parze i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo i przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Na koniec dodajemy rodzynki i miesszamy.Przygotowanie mazurka: schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na blasze. Placek gęsto nakłuwamy widelcem.[blaszka do tartej średnica 25cm] Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy od. 20-25 minut w temperaturze 200C na złoty kolor. Upieczone i ostudzone ciasto zalewamy masą, a następnie dekorujemy.Smaczengo 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650