Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Tiramisu z truskawkami tiramisu.jpg
Tiramisu z truskawkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Tiramisu z truskawkami

Deser idealny. Nie za słodki, kremowy, aromatyczny, a dzięki truskawkom nabiera dodatkowo lekkości.

  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • mascarpone , 250 g
  • śmietana 36%, 150 ml
  • biszkopty okrągłe, 10 szt.
  • jajka, 2 szt.
  • cukier puder, 2 łyżk.
  • kakao, 3 łyżk.
  • amaretto , 2 łyżk.
  • kawa, 1 szkl.
  • truskawki świeże, 200 g
  •  
Sposób przygotowania

Jajka parzymy wrzątkiem, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy wraz z cukrem nad naczyniem z gotującą się wodą. Po kilku minutach miksowania odstawiamy naczynie z żółtkami znad pary i ucieramy nadal przez 5 minut, aż powstanie puszysta masa. Żółtka najlepiej ucierać w małym naczyniu (ze względu na małe proporcje składników). Masę odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy serek i delikatnie mieszamy, najlepiej szpatułką. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę, również bardzo ostrożnie. W szklanym naczyniu (ja użyłam zwykłej salaterki) układamy biszkopty. Do kawy dodajemy amaretto (lub inny likier, np. o smaku kawowym) i namaczamy każdy z biszkoptów. Na wyłożone biszkoptami dno wykładamy trochę mniej niż połowę masy, wygładzamy i posypujemy kakao. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów, którą przykrywamy pozostałą masą. Można oczywiście zrobić trzy warstwy biszkoptów. Masę posypujemy pozostałym kakao, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tiramisu podajemy przybrane truskawkami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650