Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Racuchy z jabłkami racuchy.jpg
Racuchy z jabłkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Racuchy z jabłkami

Masz ochotę na coś słodkiego? Może racuchy drożdżowe?

Składniki:
  • jabłko, 1 szt.
  • drożdże, 5 g
  • mąka , 1.5 szkl.
  • cukier, 2 łyżk.
  • mleko, 3 szkl.
  • jajka, 1 szt.
  • sól, 0 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru. Gdy zaczną pracować, przelewamy mieszankę do przesianej mąki i dodajemy jajko, sól i pozostały cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być dosyć gęste. Odstawiamy na kilkanaście minut. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni i delikatnie nakładamy po łyżce ciasta. Każdy racuch powinien być do połowy zanurzony w oleju. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z cukrem pudrem i dżemem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650