|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: sandomiKucharz (489) Racuchy z jabłkamiMasz ochotę na coś słodkiego? Może racuchy drożdżowe? Składniki:
Sposób przygotowaniaDrożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru. Gdy zaczną pracować, przelewamy mieszankę do przesianej mąki i dodajemy jajko, sól i pozostały cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być dosyć gęste. Odstawiamy na kilkanaście minut. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni i delikatnie nakładamy po łyżce ciasta. Każdy racuch powinien być do połowy zanurzony w oleju. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z cukrem pudrem i dżemem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|