Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Torcik karnawałowy karnawałowy.jpg
Torcik karnawałowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Torcik karnawałowy

Ciekawy

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • orzechy laskowe, 3 łyżk.
  • czekolada gorzka, 1 szt.
  • cukier, 2 szkl.
  • goździki mielone, 0 szczypta
  • sól, 0 szczypta
  • morela, 30 dag
  • śmietanka kremowa, 1 szkl.
  • cukier puder, 3 łyżk.
  • kawa, 1 łyżk.
  • białka, 6 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Czekoladę zetrzeć na tarce. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie porcjami dodawać cukier i ubijać, aż całkowicie rozpuści się w pianie. Delikatnie mieszając trzepaczką rózgową, wsypywać najpierw orzechy, a potem czekoladę i goździki. Gotowe ciasto ostrożnie przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm, wyrównać powierzchnię i od razu wsunąć formę do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 50-60 min. Wystudzić ciasto w otwartym piekarniku. Morele osączyć z zalewy (świeże owoce przelać wrzątkiem, potem szybko zanurzyć w zimnej wodzie, odcedzić, osączyć, obrać ze skórki i oczyścić z pestek, następnie dusić 3 min w syropie ugotowanym ze szklanki wody i szklanki cukru, osączyć i wystudzić). Na przestudzonym cieście ułożyć równą warstwą połówki moreli. Przed podaniem ubić na sztywno kremówkę z dodatkiem cukru i kawy (granulowaną kawę wcześniej zemleć na proszek), mocno schłodzić w lodówce i udekorować nią torcik. Posypać pokruszonymi orzechami laskowymi. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650