Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Cytrynówka lemons-1285901_1280.jpg
Cytrynówka
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
VardesKuchcik (132)

Cytrynówka

Najlepiej smakuje po miesiącu :D

  • Stopień trudności: Łatwe
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • dla alergików
  • na grilla
  • dieta
  • na Wielkanoc
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • cytryna, 1.2 kg
  • spirytus, 1 l
  • woda mineralna, 0.6 l
  • cukier, 0.6 kg
  •  
Sposób przygotowania

Cytryny sparzyć wrzątkiem, dwie największe zetrzeć całe na tarce, z reszty dokładnie wycisnąć sok. Dodać sok i starte cytryny do cukru, zagotować. Przelać do słoja, zalać spirytusem, zakręcić wieko, mieszać słoikiem do całkowitego rozpuszczenia cukru, odstawić na dwie doby, co jakiś czas mieszając. Po dwóch dniach dodać przegotowaną wodę mineralną, odcedzić z resztek cytryn i rozlać do butelek. Wódka ma ok 45vol. najlepiej smakuje po 2-4 tygodniach, jest wtedy łagodniejsza, łatwiej wchodzi i nie zaobserwowałem na sobie po niej zespołu objawów poalkoholowych następnego dnia:) 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4600
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650