|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaRyż ugotować na sypko poprzedniego dnia. Jaja umyć zalać zimną wodą ze szczyptą soli i ugotować na twardo, po czym schłodzić, obrać ze skorupek i posiekać. Cebulę posiekać, udusić na tłuszczu. Do gotowanych jaj dodać cebulę, tartą bułkę, surowe jajo (ok. 10 g), przyprawy i tyle mleka, aby otrzymać gęstą masę. Z masy uformować pulpety, otoczyć w tartej bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać paprykę i lekko podsmażyć. Dodać ugotowany ryż, sól i przyprawy (pieprz, majeranek itp.). Smażyć przez kilka minut. Ryż wyłożyć na półmisek, obłożyć pulpetami. Podawać na gorąco posypane zieleniną. Pulpety można podawać również z ziemniakami, kaszą gryczaną czy makaronem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|