Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SleepyDogKucharz (760)

Pulpety z jaj i ryżu

Babcia i tak robiła najlepsze

Składniki:
  • jajka, 1.5 szt.
  • ryż , 70 g
  • bułka tarta , 30 g
  • mleko, 50 g
  • tłuszcz, 20 g
  • natka pietruszki, 2 g
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • majeranek, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko poprzedniego dnia. Jaja umyć zalać zimną wodą ze szczyptą soli i ugotować na twardo, po czym schłodzić, obrać ze skorupek i posiekać. Cebulę posiekać, udusić na tłuszczu. Do gotowanych jaj dodać cebulę, tartą bułkę, surowe jajo (ok. 10 g), przyprawy i tyle mleka, aby otrzymać gęstą masę. Z masy uformować pulpety, otoczyć w tartej bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać paprykę i lekko podsmażyć. Dodać ugoto­wany ryż, sól i przyprawy (pieprz, majeranek itp.). Smażyć przez kilka minut. Ryż wyłożyć na półmisek, obłożyć pulpetami. Podawać na gorąco posypane zieleniną. Pulpety można podawać również z ziemniakami, kaszą gryczaną czy makaronem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650