|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Kotlety z grochu i kalafioraBardzo smaczna alternatywa dla mielonych
Składniki:
Sposób przygotowaniaGroch łuskany (najlepiej połówki) gotujemy w wodzie około 30 min. Różyczki kalafiora gotujemy na parze. Na klarowanym maśle szklimy pora pokrojoego w drobną kostkę (1 małego lub pół dużego). Kiedy groch i kalafior będą miękkie - wrzucamy wszystko razem z porem do malaksera i miksujemy na niecałkiem jednolitą masę. Dodajemy przyprawy i przyprawiamy do smaku. Po tym do masy dodajemy jedno jajko i połowę bułki tartej podanej w przepisie. Sprawdzamy konsystencję i jak trzeba dodajemy jeszcze bułkę tartą bądź zmielone płatki owsiane lub kaszę manną (chłoną wilgoć). Formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podajemy z mieszanką sałat z pokrojonym w krążki porem i sosem winegret (ja robię tutaj sos winegret na bazie miodu - 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka musztardy i 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin). |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|