Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kotlety z grochu i kalafiora 20110227142.jpg
Kotlety z grochu i kalafiora
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Kotlety z grochu i kalafiora

Bardzo smaczna alternatywa dla mielonych

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: smażone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
  • dieta
Składniki:
  • groch łuskany, 50 dag
  • kalafior, 40 dag
  • natka pietruszki, 0.5 szt.
  • gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżk.
  • papryka ostra, 1 łyżecz.
  • pieprz, 1 łyżecz.
  • sól, 1 łyżecz.
  • jajka, 1 szt.
  • bułka tarta , 0.5 szkl.
  • oliwa z oliwek, 1 łyżk.
  • por, 1 szt.
  • masło klarowane, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Groch łuskany (najlepiej połówki) gotujemy w wodzie około 30 min. Różyczki kalafiora gotujemy na parze. Na klarowanym maśle szklimy pora pokrojoego w drobną kostkę (1 małego lub pół dużego). Kiedy groch i kalafior będą miękkie - wrzucamy wszystko razem z porem do malaksera i miksujemy na niecałkiem jednolitą masę. Dodajemy przyprawy i przyprawiamy do smaku. Po tym do masy dodajemy jedno jajko i połowę bułki tartej podanej w przepisie. Sprawdzamy konsystencję i jak trzeba dodajemy jeszcze bułkę tartą bądź zmielone płatki owsiane lub kaszę manną (chłoną wilgoć). Formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podajemy z mieszanką sałat z pokrojonym w krążki porem i sosem winegret (ja robię tutaj sos winegret na bazie miodu - 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka musztardy i 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650