Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zupa krem z pora 20110103129.jpg
Zupa krem z pora
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Zupa krem z pora

Lekka, dietetyczna zupka

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • idealne dla dzieci
  • dieta
Składniki:
  • gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
  • Śmietana 18% , 0.5 szkl.
  • masło, 2 łyżk.
  • pieprz czarny, 5 szt.
  • ziele angielskie, 5 szt.
  • liście laurowe, 3 szt.
  • cebula, 2 szt.
  • ziemniak, 50 dag
  • seler korzeniowy, 1 szt.
  • por, 3 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • marchew, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Najpierw musimy zrobić bulion warzywny z marchwi, pietruszki, selera i jednego pora. Kroimy warzywa na grube kawałki zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie,liście laurowe i pieprz. gotujemy około 1-1,5 godziny na małym ogniu. Kroimy cebulę na drobną kostkę, pory kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło i podduszamy warzywa - około 10 minut. Pory ani cebula nie mogą zbrązowieć - dlatego można podlać niewielką ilością wody. Odcedzamy bulion - wlewamy do cebuli z porami i ziemniakami - gotujemy 15 min. Zdejmujemy z ognia miksujemy, dodajemy sól, pieprz i gałkę oraz mieszamy z zahartowaną śmietaną.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650