|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Zupa krem z poraLekka, dietetyczna zupka
Składniki:
Sposób przygotowaniaNajpierw musimy zrobić bulion warzywny z marchwi, pietruszki, selera i jednego pora. Kroimy warzywa na grube kawałki zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie,liście laurowe i pieprz. gotujemy około 1-1,5 godziny na małym ogniu. Kroimy cebulę na drobną kostkę, pory kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło i podduszamy warzywa - około 10 minut. Pory ani cebula nie mogą zbrązowieć - dlatego można podlać niewielką ilością wody. Odcedzamy bulion - wlewamy do cebuli z porami i ziemniakami - gotujemy 15 min. Zdejmujemy z ognia miksujemy, dodajemy sól, pieprz i gałkę oraz mieszamy z zahartowaną śmietaną. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|