Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Szarlotka ciacho.jpg
Szarlotka
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
badziobadMłodszy Kucharz (286)

Szarlotka

tradycja .....to jest to...

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • cukier puder, 0.75 szkl.
  • jabłko, 2 kg
  • proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
  • śmietana, 2 łyżk.
  • margaryna, 250 g
  • żółtka, 2 szt.
  • jajka, 1 szt.
  • mąka , 3 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

----- Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru pudru, śmietany i proszku zagnieć ciasto. ----- Wykładamy dno blachy, a pozostałą część ciasta schładzamy w lodówce. ----- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy do garnka i dusimy do momentu osiągnięcia żądanej konsystencji (jedni lubią większe kawałeczki jabłek, a inni bardziej maziowatą konsystencję) Jabłka stosujemy raczej kwaskowate, jednakże podczas duszenia należy spróbować czy nie potrzebna jest odrobina cukru - ja robię przeważnie bez cukru. ----- Gdy mamy już gotowe jabłka, to wykładamy nimi blachę z ciastem - ilość jabłek zależy od upodobań. ----- Wyciągamy resztę ciasta z lodówki i robimy z nich długie paski (jak na zdjęciu) i układamy z nich kratę na cieście. ----- Powstałą kratkę smarujemy białkiem, aby się ładnie zarumieniła. -----Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650