Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Sok z jeżyn sok z jeżyn ..JPG
Sok z jeżyn
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Sok z jeżyn

Sok z zaspanych cukrem owoców - jak za dawnych czasów

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • czarna jeżyna, 1 kg
  • cukier, 0.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Jeżyny dojrzewają stopniowo , zbieram je co kilka dni, i dosypuję do słoja . Ilośc cukru zależy od ich kwasowości, ale na 1kg owoców daję około pół kilo cukru. Jeżyny wsypuję do dużego słoja i przesypuję warstwami cukrem, co kilka dni dodaję kolejne porcje owoców, po ok 7- 10 dniach zlewam wytworzony sok do garnka (słój musi stac na słonecznym parapecie) . Sok zagotowuję i szybko gorący przelewam do wypasteryzowanych słoików, zakręcam sparzonymi zakrętkami i stawiam do góry dnem, czekam aż przestygną i sprawdzam czy zamknęły się ( zakrętka musi byc wklęśnięta). Jeżyny można zalac alkoholem na nalewkę. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650