Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Tarta z jabłkami 20100626041.jpg
Tarta z jabłkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Tarta z jabłkami

Albo inaczej tarta normandzka

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • cynamon, 1 łyżecz.
  • cytryna, 1 szt.
  • cukier puder, 10 dag
  • cukier, 10 dag
  • żółtka, 1 szt.
  • masło, 20 dag
  • mąka pszenna, 15 dag
  • jabłko, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę z dwiema łyżkami cukru pudru i szczyptą soli. Wziąć połowę (10 dag) masła i posiekać razem z mąką z cukrem, dodać żółtko - zagnieść i włożyć do lodówki aby się schłodziło. Obrać połowę jabłek (0,5 kg), pokroić na ćwiartki usuwając gniada nasienne - pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny aby nie zciemniały. Resztę jabłek również obrać, usunąć gniazda nasienne, zalać 100 ml wody, dodać cukier, cynamon i gotować aż się rozpadną jabłka - płyn musi również odparować. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć formę. Ciasto nakuć widelcem i wsadzić do nagrzanego piekarnika (do 200 stopni celsjusza)na 15 min. Wyjąć zapieczony spód, nałożyć na niego rozgotowane jabłka i nałożyć jabłka tak aby plasterki nachodziły na siebie. Pozostałe masło rozpuścić i polać jabłka, posypać również połową cukru pudru i cynamonem. Piec 40 min w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypać resztą cukru pudru i piec, aż jabłka się zrumienią. Podawać na ciepło z bitą śmietaną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650