Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pieczeń ze schabu ryż-mięso-ziemniaki-pieczone.jpg
Pieczeń ze schabu
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Pieczeń ze schabu

Pyszna pieczeń na niedzielny obiad.

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • schab , 1 kg
  • cebula, 2 szt.
  • liście laurowe, 3 szt.
  • żeberka, 10 g
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • oliwa z oliwek, 3 łyżk.
  • czosnek, 0 szt.
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Polać brytfankę oliwą najlepiej czosnkową. Ułożyć cebulę pokrojoną w grube krążki ze skórką (dla ciemnego sosu), liście laurowe i lekko zgnieciony czosnek. Na to układamy natarty solą schab. Łączymy oliwę z pieprzem i połamanymi liśćmi laurowymi i polewamy schab. Do brytfanki dodajemy kawałek żeberka z kością (dla aromatu), zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 h. Po upieczeniu pokroić pieczeń na plastry. Sos przecedzić, postawić na ogniu, dodać wodę i wino. Zagotować i polać mięso. Podawać z ziemniakami lub ryżem.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650